"Ik kan begrijpen dat er ouders zijn die de hand reiken, maar ik kan ook begrijpen dat er ouders zijn die zeggen: 'voor mij hoeft het niet meer, jongen, je bent te ver gegaan'." Ouders van verongelukte kinderen reageren op het 1ste TV-optreden van T. Waes

3-04-2025 - De impact van de verkeerscrash van Tom Waes op het debat rond 'rijden onder invloed', 'schuldig verzuim' én de dodelijke gevolgen, mag niet onderschat worden. Deze (media)gebeurtenis is wellicht één van de doeltreffendste (onbedoelde) verkeersveiligheidscampagnes sinds jaren. De emoties lopen dan ook sterk uiteen, maar één doel is zeker: laten we dit voorval ombuigen tot een positief én inspirerend verhaal van engagement én een mentaliteitswijziging als het gaat over 'rijden onder invloed' en 'schuldig verzuim'.
Het 1ste TV-optreden van Tom Waes in 'Vive le Velo' sinds zijn verkeerscrash vorig najaar (geen gordel en 2,44 promille alcohol in zijn bloed), zet de emoties bij iedereen op scherp.
Annemie Hemelaers (voorzitster OVK-SAVE) reageerde emotioneel in De Ochtend - Radio 1.
"Ik kan begrijpen dat er ouders zijn die de hand reiken, maar ik kan ook begrijpen dat er ouders zijn die zeggen: 'voor mij hoeft het niet meer, jongen, je bent te ver gegaan'.", zegt Annemie.
Lotgenoten Brecht Reyniers en Kris Dekens, ouders van Hannelore schreven een emotionele brief aan Tom Waes en hebben nadien elkaar ook ontmoet. Ze brachten een serene getuigenis in De Afspraak. Ze namen vorig najaar ook deel aan de Pano-reportage over rijden onder invloed. Twee weken na uitzending, kwam de verkeerscrash van Tom Waes in het nieuws.
“Mijn eerste reactie op dat nieuws was boosheid en ontgoocheling”, zegt Kris.
"Hoe kan dat nu, dacht ik. Ik moest daar iets mee doen. Ik wilde de boosheid van me af schrijven. Ik wilde hem vragen om na te denken over wat hij gedaan had. Die foto die we samen hadden gemaakt, daar staat iemand te weinig op, doordat Hannelore is gestorven door iemand onder invloed."
Ze gingen met elkaar in ontmoeting.
“Het was een aangenaam gesprek. We hebben hem gezegd dat we niet boos zijn op hem, omdat hij niks te maken heeft met ons verlies. Dan hebben we hem gevraagd of hij het zou zien zitten op een positieve manier iets te doen met zijn verhaal. Daar heeft hij ja op gezegd. Er zal verder gevolg aan gegeven worden.”
Deze (media)gebeurtenis brengt heel wat uiteenlopende emoties naar boven, niet in het minst bij lotgenoten die hun dierbare(n) verloren ten gevolge van onverantwoord én grensoverschrijdend gedrag in het verkeer. Ze legt tegelijk de hardnekkige tolerantie- en gedoogcultuur rond alcoholmisbruik (én bijgevolg rijden onder invloed), open en bloot op tafel. Dit debat verdient daarom ook alle aandacht.
OVK-SAVE blijft zich inzetten voor 'nultolerantie voor alcohol in het verkeer voor alle weggebruikers' én hoopt dat ook Tom Waes in de toekomst een betekenisvolle rol kan spelen in het sensibiliseren rond 'rijden onder invloed', want: ieder van ons is verantwoordelijk voor het welzijn én de veiligheid van een ander, ook in het verkeer.
Wordt vervolgd!