Nabestaanden van verkeersslachtoffers gaan op fysiek, psychologisch en emotioneel vlak door een bijzonder moeilijke periode. Naast de confrontatie met het pijnlijk verlies van een dierbare moeten zij heel wat administratieve en juridische stappen zetten waarmee zij meestal weinig of geen ervaring mee hebben en die hen telkens weer met het verlies confronteren.
OVK-SAVE werkt er, vanuit de jarenlange ervaring en expertise, aan dat elk familielid van een (jong) verkeersslachtoffer kan rekenen op een menswaardige en efficiënte hulp, onmiddellijk na het ongeval en in de dagen, maanden, jaren na het ongeval
Daarom sensibiliseert OVK-SAVE professionelen die in contact komen met families van (jonge) verkeersslachtoffers: politie, (para-)medici, verzekeraars, advocaten, magistraten, journalisten,... OVK-SAVE benadrukt het belang van hun rol, hun houding en de informatie die zij verstrekken tijdens hun contacten met nabestaanden. Voldoende en proactief informeren en een respectvolle en empathische houding zorgen ervoor dat nabestaanden zich minder meegesleurd voelen in een onpersoonlijke administratieve mallemolen.
Getuigenissen
Leden van OVK-SAVE getuigen voor teams van hulpverleners en andere professionelen. Deze getuigenissen hebben een sensibiliserend effect op vlak van omgaan met rouwenden.
Hier leest u meer.
Vorming voor de uitvaartsector
OVK-SAVE verzamelde getuigenissen van nabestaanden van verkeersslachtoffers en formuleert op basis daarvan een aantal aanbevelingen voor uitvaartondernemers. Dit is immers een zeer specifieke situatie en bepaalde aspecten binnen het afscheid nemen hebben extra zorg nodig.
Als uitvaartondernemer hebt u hier een erg belangrijke rol in. Samen met u staan we stil bij wat ouders ervaren hebben en wat ze belangrijk vinden.
Waarom is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen van het lichaam? Hoe kan je best omgaan met persoonlijke voorwerpen van de overledene? Op welke manier kunnen broers en zussen betrokken worden? .... Ouders vertellen hoe zij het afscheid, de voorbereiding van de uitvaart en het afscheid zelf ervaren hebben.
Wenst u deze workshop in uw onderneming, mail naar annita.vangucht@ovk.be of sara.sweeck@ovk.be of bel 02/427.75.00.
Beleidsbeïnvloeding
OVK-SAVE richt zich tot beleidsmakers op alle niveaus, die betrokken zijn bij beslissingen en maatregelen met betrekking tot de opvang en begeleiding van nabestaanden van verkeersslachtoffers.
Vanuit OVK-SAVE’s unieke positie en ervaringsdeskundigheid informeren en sensibiliseren we overheden en bevoegde instanties over hoe je nabestaanden goed kan opvangen en over wat het betekent te moeten rouwen om je kind.
OVK-SAVE is ook lid van
- het Nationaal Forum voor Slachtofferbeleid
- de Vlaamse Stuurgroep Opvang Verkeersslachtoffers
- de Europese Federatie van Verkeersslachtoffers (FEVR)
Onderzoek
OVK-SAVE ondersteunt studenten bij eindwerken, thesissen, opdrachten over rouw en opvang van nabestaanden en werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek inzake rouw en omgaan met rouwenden.
OVK-SAVE organiseert en werkt mee aan lezingen, studiedagen, conferenties, … over opvang van nabestaanden en rouw.
Op vraag van OVK-SAVE voerde de KULeuven een onderzoek uit: “Kinderen als slachtoffer van het verkeer. Onderzoek naar de noden, behoeften en ervaringen van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden”. De resultaten werden voorgesteld op een studiedag en zorgden voor een structurele verbetering van de positie van minderjarige verkeersslachtoffers en hun naast- en nabestaanden. De studie verscheen in 2010 in boekvorm (Academic & Scientific Publishers, auteurs: Prof. F. Hutsebaut en Prof. I. Aertsen).
Samenwerking
OVK-SAVE bundelt haar krachten en werkt samen met andere organisaties die ijveren voor een betere opvang van slachtoffers.
Oproep
Wenst u beroep te doen op de expertise en ervaringsdeskundigheid van OVK-SAVE en haar leden? Neem contact op: annita.vangucht@ovk.be of sara.sweeck@ovk.be of 02 427 75 00.
Wij bedanken u alvast voor uw inzet voor een betere opvang van de nabestaanden van verkeersslachtoffers.